Langer leven dankzij je hond?

hond goed tegen hart en vaatziekte

Een groot onderzoek in Zweden heeft een opmerkelijk resultaat. Namelijk dat het hebben van een hond is goed voor je gezondheid. Want, je leeft langer!

Meer dan 3,4 miljoen mensen met een leeftijd van 40 tot en met 80 jaar deden mee aan een dit onderzoek. 12 jaar lang keek men naar mensen die honden bezitters waren en naar mensen die geen hond hadden.

Wat de mensen allen gemeenschappelijk hadden was dat geen van allen lijdt of heeft geleden aan hart en of vaatziekten.
Conclusie van het onderzoek: Hondenbezitters blijken een lagere sterftekans te hebben.

Vooral voor mensen die alleen wonen en een hond hebben is de kans op overlijden aanmerkelijk lager, hier kwam en percentage uit van maar liefst 33%.
Men denkt dat het kan zijn dat deze groep zich vaker eenzaam voelt en problemen heeft om er een gezonde levensstijl op na te houden.

Door het hebben van een hond krijgt men meer lichaamsbeweging, vooral omdat hij of zij de enige in huis is die de hond uit moet laten. In een gezin is dit al vaak anders.
Tevens hebben alleenstaanden emotioneel een nog sterkere band met hun hond, omdat ze niet samen leven met een partner en of kinderen.
Dit zal kunnen verklaren waarom deze doelgroep zo hoog scoort.

Ook voor mensen die niet alleen wonen zijn de percentages opmerkelijk te noemen. Want is er een hond aanwezig in het gezin. Dan heeft men 15% minder kans op overlijden.

Echter is er ook een wetenschapper die zegt dat mensen die een hond besluiten te nemen. Een overweging hebben gemaakt en gekozen hebben om voor de hond te gaan zorgen met alles wat daar bij komt kijken. Het zou kunnen zijn dat deze groep mensen anders gemotiveerd zijn en van daaruit ook beter voor zich zelf zorgen.

Wat ook een rol kan (mee) spelen in dit onderzoek is dat een hond vuil en ziektekiemen mee kunnen nemen in huis. Door deze ziektekiemen kan het immuunsysteem van z’n baas versterken.

De onderzoekers zijn nog wel voorzichtig met het trekken van definitieve conclusies. Er moet nog veel onderzocht worden.

Dat het hebben van een hond vaak gezond is hebben eerdere studies ook al uitgewezen.
Zo is het bekent dat kinderen die opgroeien met een hond als huisdier hebben beduidend minder allergie├źn en astma hebben.
Een hond heeft ook positief invloed wanneer er sprake is van stress bij hun baasje. In veel gevallen heeft deze hierdoor ook een lagere bloeddruk.

Dus er zijn aanwijzingen dat hondenbezitters langer leven! Dan vanavond maar een extra bot voor onze viervoeter!